پروتکل مسیریابی OSPF قسمت پنجم
پروتکل مسیریابی OSPF با استفاده از بسته های (Link-state Packets(LSP می توانند باروترهای مجاور خود ارتباط برقرارکرده و شروع به تبادل اطلاعت کند و همچنین ارتباط را تازمانی که درشبکه تغییراتی رخ نداده باشد ، این ارتباطات را نگه می دارد .پروتکل مسیریابی OSPF این بسته ها را برای روترهای مجاور خود ارسال می کند و روتری که این بسته ها را دریافت کرده نیز شروع به ارسال این بسته ها از تمام اینترفیس های که در پروتکل مسیر یابی OSPF تنظیم شده است اقدام می کند به غیر از اینترفیسی که این بسته ها را از آن دریافت کرده است. OSPF از 5 نوع LSP مختلفی استفاده می کند.
Hello Packet
بسته های Hello برای موارد زیریه کار می روند .
- برای پیداکردن روترهای مجاور و برقراری ارتباط .
- برای اینکه دو روتر بتوانند بصورت روترهای مجاور خود تبدیل شوند باید پارامترهای که در مقدار hello برای یکدیگرارسال می کنند برابرباشند . پارمترهای مثل ، Hello Interval , Dead Interval و همچنین مقدار router-ID آنها نیز نباید تکراری باشد.
- انتخاب روترها به عنوان Designated and Backup Designated Router شبکه های که بصورت Multiaccess network هستند مانند Ethernet or Frame Relay. لازم به ذکر است OSPF برروی شبکه های Point-to-Point نیازی به ِ DR & BDR ندارند
Backup Designated Router = BDR , Designated Router = DR
Hello Interval
بسته های Hello بصورت Multicast و به آدرس 224.0.0.5 ارسال می شوند و برای شبکه های که بصورت Multiaccess هستند به آدرس 224.0.0.6 ارسال می گردد که دارای ویژگیهای زیرمی باشند .
- در هر 10 ثانیه یک بار بصورت پیش فرض برروی شبکه های که بصورت Multiaccess و Point-to-Point هستند ارسال می گردند .
- در هر 30 ثانیه یک بار بصورت پیش فرض برروی شبکه های که بصورتnon-broadcast Multi Access NBMA مانند Frame Relay ارسال می گردند.
پس تا اینجا متوجه شدیم که OSPF برای معرفی خود درشبکه از بسته های Hello استفاده می کند و همچنین بعد از اینکه دو روتر بصورت روترهای مجاور یکد یگر درآمدند باز هم از پیغام Hello برای ادامه رابطه استفاده می کنند . اگر به هردلیلی روتر نتواند پیغام Hello را ارسال کند ، هر روتر برای مدت زمانی صبر می کتد و اگر در این مدت زمانی بسته hello دریافت نکند ، Router-ID روتر مورد نظر را از لیست روترهای مجاور خود حذف کرده و همچنین بانک اظلاعاتی (LSDB) خود را به روز رسانی کرده و بعد از آن تغییرات جدید را برای بقیه روترهای مجاور خود نیز اعلام می کند . به مدت زمانی که یک روتر در صورتیکه پیغام Hello دریافت نکند Dead Interval می گویند که مقادیر Dead Interval برای شبکه های مختلف متفاوت است و این مقدار بصورت پیش فرض 4 برابر مقدار Hello Interval می باشد.
- مقدار 40 ثانیه برای شبکه های Ethernet & point-to-Point .
- مفدار 120 ثانیه برای شبکه های NBMA مانند Frame-Relay .
Link-State Update
Database Descriptor یا DBD زمانی مورد استفده قرار می گیرد که پروتکل مسیریابی OSPF اطلاعت خود که شامل آدرسها ، اینترفیسها و همچنین وضعیت آنها می باشد را در LSDB خود ذخیره می کند و بعد از اینکه روترها شروع به فرستاده Hello برای معرفی خود درشبکه اقدام کردند ( برای اینکه بتوانند بصورت روترهای مجاور خود تبدیل گردند باید مقادیر پارامترهای موجود در Hello با تنظیمات روتر مجاور برابر باشد . بطورمثال پارامترهای مانند Hello Interval , Dead Interval هر روتر باید باروترمجاور برابر باشد و همچنین Router-ID موجود درتنظیمات OSPF باید غیر تکراری باشد) و درصورتیکه مشکلی در موارد فوق نباشد روترها بصورت روترهای مجاور خود تبدیل می گردند و بعد از آن شروع به ارسال خلاصه ای ز LSDB خود تحت نام DBD اقدام می کنند .
Link-State Request and Acknowledgment
نوع بسته های که OSPF برای به روز رسانی اطلاعات خود استفاده می کند Link-state Request LSU نام دارد . زمانی که روتر ی یک DBD را دریافت می کند اطلاعت دریافتی را با LSDB خود مقایسه می کند و درصورتیکه نیاز به اطلاعات بیشتری داشته باشد شروع به ارسال Link-state Update LSU می کند و روتری که LSU را دریافت می کند شروع به فرستادن اطلاعات مورد نیاز به روتر مجاور خود باجزئیات بیشتر اقدام می کند که این اطلاعت به 11 مورد مختلف تقسیم می شوند و بعد از اینکه روتر مجاور اطلاعت مورد نیاز خود رادریافت کرد در جواب اقدام به ارسال نوع Link-State Acknowledgment LSACK می کند .